Lap vinder – Team Asbjerggaard!

Team Asbjerggaard og konstruktør Kim Kofoed, Gefion (Foto: Niels Okking, Landbrugsnyt)
Team Asbjerggaard og konstruktør Kim Kofoed, Gefion
(Foto: Niels Okking, Landbrugsnyt)

Projektet ”Minus 30 FE pr. produceret gris” havde 36 teams klar pr. 1. april 2015, som racer derudaf i jagten på at reducere foderforbruget og samtidig optimere produktionen.

Der blev sendt en hitliste ud tidligere på måneden, hvor foderforbruget er beregnet ud fra E-kontrollens data for perioden 4. kvartal 2014 og 1. kvartal 2015. Det team, som topper hitlisten, og dermed er denne rundes lapvinder, er Team Asbjerggaard ved Mette og Mikael Andersen.

STORT TILLYKKE TIL TEAM ASBJERGGAARD, som modtog Brunch & Bubbles sammen med deres konstruktør Kim Kofoed fra Gefion.

Hos Team Asbjerggaard er det Mette, som står for soholdet, og Mikael, som står for slagtesvinene. Sammen med de 5 medarbejdere passer de grisene. Team Asbjerggaard har opnået en imponerende reduktion i foderforbruget på hele 24 FE pr. produceret gris fra udgangspunktet, som lå på 314 FE pr. produceret gris til 290 FE pr. produceret gris ved seneste opgørelse. Hvad er der så sket på bedriften for at opnå det flotte resultat?

 • Alle data omkring foder og fodring er gennemgået, og der er drøftet mange detaljer omkring foderkurver. For eksempel bruges der 3 foderblandinger i farestalden, hvilket kan lade sig gøre, da de har et Bopil foderanlæg
 • De er begyndt at rygspækscanne for at kunne fodre korrekt
 • Stort fokus på udtørring og klargøring af rummene i klimastalden og slagtesvinestalden inden indsættelse af de nye hold
  • Fermentering af korn blev lukket ned for at se, om det ville hjælpe, hvilket det gjorde

”Det er vigtigt at sige, at Mette og Mikael har lyst til at gennemgå data samt deres strategi for at finde ud af, om det de gør, er korrekt”, fortæller Kim Kofoed

Hvad skal der så ske fremadrettet, for at Team Asbjerggaard kan bevare deres førerposition samt forhåbentlig vinde Minus30 racerløbet?

 • Der skal jagtes dødelighed i farestalden, og der skal fravænnes flere grise på det samme sofoder
 • Opstart med at slibe tænder på pattegrisene
 • Ændringer i behandlingsstrategien i klimastalden for at nedbringe diarreniveauet
 • Poltestrategien skal også efterses for at se, om der skal ændres noget for at spare på det langsigtede sofoderforbrug
 • Det er aftalt, at der systematisk skal laves vejehold både i klimastalden og slagtesvinestalden for at se, hvor der kan gøres mere.

”Så, efter at besætningen har været i gang over et år, vil de gerne grave mere i deres detaljer for at finde mere, som de kan gøre for at bruge mindre foder – og det er lige præcis her, at de skiller sig ud i forhold til andre besætninger”, afslutter Kim Kofoed

 

 

 

Grand Prix vinder 2014 – Team Pilegaard (m. videoer)

Team Pilegaard
Team Pilegaard

Grand Prix vinder 2014 af projektet Minus 30 FE pr. produceret gris blev Team Pilegaard. Team Pilegaard blev kåret på baggrund af en samlet reducering i foderforbruget med 24 FE pr. produceret gris fra 313 FE ved projektets starts til at have et flot samlet foderforbrug på 289 FE pr. produceret gris ved DB Tjek opgørelsen for 2. halvår 2014.

STORT TILLYKKE TIL TEAM PILEGAARD!

Team Pilegaard tilskriver en stor del af den forbedrede produktivitet til renovering af møllerierne. Konstruktør Jan Brochstedt Olsen fra Centrovice har spillet en central rolle i forløbet, hvor første skridt var at få lavet sigteprøver. Sigteprøverne viste, at andelen af foderpartikler under 1 mm lå på omkring 60 procent, men det er jo omkring 80 procent af de malede korn, der skal være under 1 mm. En USK undersøgelse viste fine maver, hvorfor der på dét grundlag ikke var de mindste betænkeligheder ved at give grisene noget finere formalet korn.

Renoveringen kom til at stå i omkring 400.000 kroner. Med besparelsen på de 24 foderenheder pr. produceret gris og en årlig produktion på 20.000 slagtesvin fra de ejendomme, der er med i projektet, giver det en besparelse på omkring 800.000 kroner årligt (20.000 slagtesvin x 24 Fes x 1,65 kr.). Derved har investeringen i særdeleshed tjent sig selv hjem.

Ud over nye møller skyldes forbedringen også justering af fodercomputer og foderkurver. Efter renoveringen af møllerierne er gennemført, erkender Kristen Pilegård da også, at han nu kun har ”mindre knapper” tilbage at skrue på for at nå en reduktion på totalt 30 foderenheder.

Planen fremadrettet er, at fodereffektiviteten hos smågrisene skal forbedres, og det er ved at udskifte foderautomaterne. Pt. har de omkring 50 gamle Funki-automater, som bare ikke er gode. Til gengæld er Team Pilegaard glade for automaterne fra  Skiold, så dem vil de gerne have overalt hos smågrisene.

Foderforbruget hos søerne ligger på 1.300 foderenheder inklusiv foderet til poltene, så på den baggrund ikke vurderer Kristen Pilegaard, at der er så meget mere at hente der.

Mød Kristen Pilegaard i videoklippet nedenfor (klik på billedet):

Kristen Pilegaard
Kristen Pilegaard

Kristen Pilegaard har et godt team bag sig, som spiller en central del i opnåelsen af de flotte resultater.  Mød dem i nedenstående klip (Klik på billederne):

Kent2

Note! This is recorded in russian.
Note! This is recorded in russian.

medarbejdere piger

 

Minus30 deltagermøde – se billederne

IMG_0030

D. 9 april 2015 blev der afholdt deltagermøde for Minus30 besætningsejerne, driftsledere og medarbejdere. Derudover deltog mange af Minus30 konstruktørerne også.

Se stemningsbillederne fra dagen, som bød på indlæg fra blandt andre coach Jacob Søndergaard, som er kendt fra DR’s program “Rigtige Mænd”.

IMG_0029
Nogle af Minus30 projektgruppe medlemmerne. Fra højre Kent Myllerup (SEGES), Lisbeth Shooter (Projektleder), Elisabeth Okholm (SEGES), Lisbeth Jørgensen (SEGES) og Ole Jessen (SEGES)

Der var kåring af årets Grand Prix vinder, som blev Team Pilegaard, ligesom Lap vinderne fra 2014 Team Svenstrup og Team Nordahl også blev hædret.

IMG_0035 IMG_0038

 

 

 

 

 

Der blev gjort status over Minus30 projektets første fase.

Data controller Ole Jessen I aktion
Data controller Ole Jessen i action

Coach Jacob Søndergaard talte om, hvorfor det er så svært at ændre vaner med udgangspunkt i sundhed og velvære.

IMG_0043

Jesper Hansen fra Team Stovgaard Agro sluttede dagen af med at fortælle sine med-deltagere om, hvordan han har tænkt sig at vinde Minus30 racer løbet.  Det er ved hjælp af teknologi i form af “real time” staldovervågning af foderforbrug, vand og vægt af grisene.

IMG_0044