Projektet ”Minus 30 FE pr. produceret gris” havde 36 teams klar pr. 1. april 2015, som racer derudaf i jagten på at reducere foderforbruget og samtidig optimere produktionen.
Der blev sendt en hitliste ud tidligere på måneden, hvor foderforbruget er beregnet ud fra E-kontrollens data for perioden 4. kvartal 2014 og 1. kvartal 2015. Det team, som topper hitlisten, og dermed er denne rundes lapvinder, er Team Asbjerggaard ved Mette og Mikael Andersen.
STORT TILLYKKE TIL TEAM ASBJERGGAARD, som modtog Brunch & Bubbles sammen med deres konstruktør Kim Kofoed fra Gefion.
Hos Team Asbjerggaard er det Mette, som står for soholdet, og Mikael, som står for slagtesvinene. Sammen med de 5 medarbejdere passer de grisene. Team Asbjerggaard har opnået en imponerende reduktion i foderforbruget på hele 24 FE pr. produceret gris fra udgangspunktet, som lå på 314 FE pr. produceret gris til 290 FE pr. produceret gris ved seneste opgørelse. Hvad er der så sket på bedriften for at opnå det flotte resultat?
- Alle data omkring foder og fodring er gennemgået, og der er drøftet mange detaljer omkring foderkurver. For eksempel bruges der 3 foderblandinger i farestalden, hvilket kan lade sig gøre, da de har et Bopil foderanlæg
- De er begyndt at rygspækscanne for at kunne fodre korrekt
- Stort fokus på udtørring og klargøring af rummene i klimastalden og slagtesvinestalden inden indsættelse af de nye hold
- Fermentering af korn blev lukket ned for at se, om det ville hjælpe, hvilket det gjorde
”Det er vigtigt at sige, at Mette og Mikael har lyst til at gennemgå data samt deres strategi for at finde ud af, om det de gør, er korrekt”, fortæller Kim Kofoed
Hvad skal der så ske fremadrettet, for at Team Asbjerggaard kan bevare deres førerposition samt forhåbentlig vinde Minus30 racerløbet?
- Der skal jagtes dødelighed i farestalden, og der skal fravænnes flere grise på det samme sofoder
- Opstart med at slibe tænder på pattegrisene
- Ændringer i behandlingsstrategien i klimastalden for at nedbringe diarreniveauet
- Poltestrategien skal også efterses for at se, om der skal ændres noget for at spare på det langsigtede sofoderforbrug
- Det er aftalt, at der systematisk skal laves vejehold både i klimastalden og slagtesvinestalden for at se, hvor der kan gøres mere.
”Så, efter at besætningen har været i gang over et år, vil de gerne grave mere i deres detaljer for at finde mere, som de kan gøre for at bruge mindre foder – og det er lige præcis her, at de skiller sig ud i forhold til andre besætninger”, afslutter Kim Kofoed