Kategoriarkiv: Landmand

Motivation – sparer foder – giver bedre bundlinje

Skovbrynet Multisite har haft flere udfordringer gennem projektforløbet ”minus 30 FE”.

Besætningen blev smittet med PRRS tidligt i forløbet og har været gennem en sanering. En sanering giver altid en masse udfordringer omkring flow af dyr gennem systemet. Men man har også lært af denne proces og er kommet styrket ud på den anden side!

Jacob, Skovbrynet, 20151127_132201

Godt flow – bedre resultater
Gennem saneringen lærte man i besætningen, at det rigtige flow af dyr gennem systemet har meget stor indflydelse på effektiviteten. Klimastalden har altid været den begrænsende faktor, men i forbindelse med saneringen lærte man, at smågrise kunne flyttes til slagtesvinestalden ved lavere vægt ( ca. 20 kg).

I slagtesvinestalden bruges nogle sektioner mere fleksibelt. Mindre grise bliver indsat og der sælges 30 kg’s grise fra disse sektioner. Mindre pres på klimastalden har været med til at reducere foderforbruget.

Samlet set er foderforbruget reduceret med over 30FE/gris siden opstart i projektet (som var uden PRRS).

Motivation er vejen frem
Gennem saneringen er der ligeledes sket noget omkring personale. Marian er blevet ansvarlig for ”grise i vækst”. Marian arbejdede tidligere i afdelingen, men havde ikke ansvaret for staldafsnittene.

Men efter ansvaret blev tillagt Marian er det gjort meget omkring oplæring og støtte. Svinerådgivningen har deltaget i arbejdssessions (learning by doing), hvor Jacob Nielsen, Gefion, har været på bedriften hele arbejdsdage for at finde områder som kunne forbedres – optimeres i dagligdagen. Denne øvelse har været med til at øge motivationen hos Marian.

Simpel opfølgning – virker i hverdagen
For at sikre motivationen i hverdagen er der lavet forskellige tiltag.

I den forbindelse er alt materiale: handlingsplaner, skemaer mv. lavet på både dansk og engelsk. Alt er hængt op, så det er synligt.

Der foretages ugentlige registrering af døde, vægt ind og ud. Hvis der sker ændringer, ses ændringen hurtigt, og der kan sættes ind. Der er ligeledes stor fokus på korrekt skift mellem foderblandinger (faseskift) – se foto.

Jacob Huge, skemaer,IMG_3259

Den øgede opmærksomhed har nedbragt forbruget af det dyre foder. Så alt i alt er foderomkostningen og foderudnyttelsen faldet på bedriften.

Konklusionen er:
Korrekt flow af dyr gennem systemet og øget motivation kan spare foder og måles direkte på bundlinjen.

Det gælder om at finde den rette model for at øge motivationen (ekstra ressourcer til oplæring) samt et simpelt system til opfølgning, så alle ved hvornår der er noget der går skævt, som så hurtigt kan rettes op!

“TILLYKKE” fra Mai Post, Minus 30 blogger

Mai Post, driftsleder Langemyregaard
Mai Post, driftsleder Langemyregaard

Først stort tillykke til dem, der ligger nummer 1 i vores store race og  vandt boblerne, godt gået.

Hos os var det også lykkedes at rykke en lille smule længere op ad ranglisten, hvilket var super, da vi i forvejen har et pænt foderforbrug.

Det er jo en lille øjenåbner, at de ting, vi havde valgt at sætte på vores handlingsplan, lykkedes.

Team Langemyregaards handlingsplan
Team Langemyregaards handlingsplan

Det skal siges, at de ting, som vi har på vores handlingsplan, ikke er den store videnskab eller investering.  

Helt fra start blev vi enige om, at de ting, vi skulle have stående på vores handlingsplan, skulle være ”lavt hængende frugter” først. Altså de ting, der ikke kostede det store, som vi hurtigt kunne gøre noget ved, og som vi egentlig godt vidste skulle gøres, det skulle bare prioriteres højere.

Billedet viser de ting, som vi synes var nemme at  gå til, og for os var det en stor hjælp, at der var en deadline på. Så havde man givet hinanden ord på, at det kom i orden.

Så er det bare med at blive ved med at holde det i mere en 14 dage J

DB-tjek var for os også en øjenåbner, og især for mig som driftsleder var det spændende og få lov til at være med til at se på tallene og samtidig være med til pitstop-møderne, hvor vi er en god gruppe, der sammenligner tal og diskuterer en masse emner.

Opnået salgpris, medicin , dyrlæge og lønomkostninger. Nogle gange kan folk bedre forholde sig til det, når der kommer kroner og øre på, for hvad koster en FE egentlig, og hvad gør det, at der ikke lige blev lukket for foderet, eller at vi ikke lige får lavet den ventil i tide?- Ja det sætter tingene lidt i perspektiv. 

Mai

Nyt super blog indlæg fra driftsleder Mai Post

Mai Post fra Langemyregaard

Velkommen til Mai Post, som er vores nyeste blogger.  Hør om hvordan det er at være med i Minus30 fra en driftsleders synspunkt:

Ny titel til CV´et!!

På mit CV står der Mai Post, alene mor til 2 børn, ansat som Driftsleder på Langemyrergaard, som ligger på solskinsøen Bornholm og en ”lille” smule Sportsidiot og Konkurrencemenneske 🙂 – Nu kan jeg dog også tilføje den nye titel Blogger.

Vi er på Langemyregaard og vores to andre sites 9 ansatte inkl. chefen. Vi har 2 fra Rumænien, 1 fra Burma, og resten er danskere og vi er imellem 17-51 år.

Jeg synes jo det er skide sjovt, ærligt talt, at være med i sådan et VSP-projekt. Man får sat fokus på nogle ting, og man får automatisk et lille los i røven. Det har vi alle vel brug for en gang imellem?

Sammenlign os med et håndbold- eller et fodboldhold, hvorfor har de brug for en træner? – De er prof og ved alle hvordan man spiller spillet. Hmm ja netop, selvom vi alle godt ved hvad der skal til, har vi brug for at få det at vide.

Og det gør vi netop ved dette projekt. Jeg håber at I alle synes det var sjovt at få resultatlisten sidst, det synes vi i hvert fald. Da vores medarbejder så hvad nummer vi var, lød der et ”Wauw, that´s not so bad.”

Og bare af det kom der et lille kick og lidt mere gå-på-mod.

Er I andre kommet godt i gang??

Det var alt for denne gang, som sagt vil jeg komme med lidt indlæg i ny og næ, her på bloggen, og jeg håber I vil læse med.

Hygge….

Mai

Bloggere

Kære deltager og rådgiver,

Blog

Det vil på denne side være muligt at følge blogindlæg fra både deltagende landmænd og rådgivere.

Projektet søger pt. landmænd og rådgivere som har lyst til at skrive om deres deltagelse i projektet. Hvis det har interesse, så kontakt projektgruppen på 30FE@lf.dk